مقاله پژوهشی
1. بررسی رابطه ارزش های فردی و مصرف سبز در بین دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی

آزاده عسکری؛ سپیده سمایی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 1-16

چکیده
   سابقه و هدف: رشد آلودگی­ های محیط زیست در چند دهه ­ی اخیر منجر به پیدایش نوع جدیدی از مصرف­ کننده به نام مصرف­ کننده سبز شده است. این افراد خود را در برابر محیط زیست مسئول می­ دانند و از محصول­ هایی استفاده می­ کنند که به محیط زیست کمتر آسیب بزند. با شناخته شدن این مصرف­ کنندگان شرکت­ها تلاش بیشتری برای سبزتر کردن فعالیت­ ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
2. برآورد ردپای اکولوژیکی تولیدهای بخش کشاورزی در کشورهای اسلامی گروه D-8

محمدحسن طرازکار؛ نوید کارگر ده بیدی؛ زینب شکوهی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 17-32

چکیده
   سابقه و هدف: گرمایش زمین بطور فزاینده­ای تعادل اکولوژیکی را تحت تاثیر قرار داده است. امروزه، فعالیت­ های انسانی و بویژه تولیدهای کشاورزی بدلیل انتشار گازهای گلخانه ­ای در اتمسفر زمین، عامل اصلی این پدیده محسوب می ­شوند. بر این اساس، در این مطالعه رابطه تولیدهای کشاورزی با محیط زیست برای کشورهای در حال توسعه اسلامی (گروه ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
3. اثرهای ناشی از تغییرهای کاربری زمین بر کیفیت آب کشاورزی در دشت کرمان با استفاده از روش سنجش از دور

طیبه مصباح زاده؛ فرشاد سلیمانی ساردو

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 33-46

چکیده
  سابقه و هدف: کاربری زمین همواره یکی از مهم ترین شاخص‌هایی بوده است که انسان از طریق آن محیط‌زیست خود را تحت تأثیر قرار داده است. کاربری فعالیتی‌ است که انسان از طریق مصرف منبع­ های طبیعی زمینه ­های رشد و پیشرفت اجتماعی اقتصادی خود را فراهم کرده و در عین حال ساختارها و فرآیندهای موجود در محیط‌زیست را تغییر می‌دهد. یکی از مهم ترین ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
4. ارزیابی مطلوبیت زیستگاه تمساح مردابی ( Crocodylus palustris Lesson, 1831 ) به روش حداکثر بی نظمی

اصغر مبارکی؛ ملیحه عرفانی؛ الهام آبتین؛ فرهاد عطایی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 47-62

چکیده
  سابقه و هدف: تمساح مردابی یکی از گونه‌های آسیب‌پذیر در رده‌بندی اخیر IUCN است که در اکثر گستره پراکنش آن به دلیل تهدیدهای انسانی با کاهش جمعیت و حذف جمعیت‌های محلی رو‌به‌رو شده ‏است. امروزه توجه به مدل‌سازی پیش‌بینی توزیع گونه در مطالعات زیست‌شناسی حفاظت و بوم‌شناختی رو به افزایش است، با این حال تا کنون برای این گونه چنین مطالعاتی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
5. تجزیه زیستی زایلن توسط باکتری های آزاد و تثبیتشده Sphingomonas paucimobilis strain TY4-HX ، بر اکسید گرافن

حسین محمدپور؛ مهدی شهریاری نور؛ رامین یوسفی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 63-80

چکیده
  سابقه و هدف: در چند دهه اخیر،زایلن به همراه تعدادی دیگر از ترکیب­ های آروماتیک موجود در نفت خام و دیگر محصول­ های پتروشیمی به‌عنوان یکی از آلاینده‌های مهم خاک محسوب شده­ اند، بنابراین هدف از این بررسی، یافتن سویه باکتری برای تجزیه زیستی این ترکیب و افزایش راندمان تجزیه این ترکیب به کمک تثبیت این باکتری بر روی ترکیب­ هایی با ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
6. بازیافت سیلیکا از سبوس برنج و کاربرد آن در کروماتوگرافی مایع

علیرضا قاسم پور؛ مصطفی شهنانی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 81-92

چکیده
  سابقه و هدف: تولید برنج سبوس دار، در جهان حدود 482 میلیون تن است. ترکیب­ های موجود در سبوس برنج، به دو بخش آلی و معدنی تقسیم می‌شود که بخش آلی آن را ترکیب­ های سلولز، همی سلولز، لیگنین و... تشکیل می ­­­­دهند و بخش معدنی آن شامل سیلیکا و اکسیدهای فلزی است. یکی از فراوان ­ترین مواد تشکیل دهنده سبوس برنج، سیلیکا است. بیست درصد سبوس ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
7. عاملهای تاثیرگذار بر جلب مشارکت دانشجویان مراکز آموزش عالی کشور در امر تفکیک پسماندهای شهری از مبدأ – مورد مطالعه: پردیس نازلوی دانشگاه ارومیه

وحید اسکندری؛ مهدی قنبرزاده لک

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 93-112

چکیده
  سابقه و هدف: تشویق دانشجویان به عنوان سفیران محیط‌ زیست در منازل، به مشارکت در جداسازی اجزای قابل بازیافت پسماند تولیدی از مبدأ، می‌تواند دورنمایی روشنی را برای مدیریت صحیح پسماندها در آینده کشور ترسیم کند. عمده پژوهش­ های پیشین در زمینه شناخت عامل­ های مؤثر بر جلب مشارکت عمومی در تفکیک زایده ­ها و میزان تاثیرگذاری آن­ها، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
8. تحلیل موانع و راهکارهای توسعه دانشگاه سبز از دیدگاه اعضای هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

نیلوفر سلکی؛ حمید موحد محمدی؛ عبدالمطلب رضایی؛ سعادت موسوی بهرام آبادی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 113-134

چکیده
  سابقه و هدف: دانشگاه سبز دانشگاهی است که در تمام فعالیت‌های خود اعم از آموزشی و پژوهشی و تمامی خدمات موجود (امور اداری، مالی، آزمایشگاه‌ها، کارگاه‌ها و...)، دیدگاه بهداشتی، ایمنی و حفاظت از محیط‌زیست را داشته و می‌تواند با استفاده کارآمد و بهینه از منابع و مواد مصرفی در تحقق اهداف توسعه پایدار جامعه مورد تاکید قرار گیرد. جهت جلوگیری ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
9. مقایسه مدل‌های Wavelet-MLP و Wavelet-GMDH در پیش‌بینی هدایت الکتریکی (EC) و نسبت جذب سدیم (SAR) در رودخانه زاینده‌رود

مسعود کرباسی؛ سعیده دیندار

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 135-152

چکیده
  سابقه و هدف: افزایش تقاضای آب و گسترش آلودگی منبع ­های آب در اثر افزایش فعالیت‌های کشاورزی، شهری و صنعتی موجب ایجاد مشکل­ های ‌محیط زیستی در بسیاری از منطقه ­های جهان شده است. افزایش قابل توجه بار آلودگی و گوناگونی آلاینده‌ها‌ی مختلف شهری، کشاورزی و صنعتی نیاز به مدیریت تلفیقی کمی و کیفی سیستم‌های منبع­ های آب را بیش از پیش ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
10. پایش و پیش بینی روند تغییرات پهنه های ماسه ای ﺑـﺎ اﺳـﺘﻔﺎده از ﻣـﺪل زﻧﺠﻴـﺮة مارکف _ CA (مطالعه موردی: دشت ابوغویر دهلران، استان ایلام)

علی محمدیان بهبهانی؛ زاهده حیدری زادی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 153-166

چکیده
  سابقه و هدف: مدیریت اصولی کاربری اراضی مستلزم در اختیار داشتن اطلاعات دقیق و به ­هنگام در قالب نقشه است. با توجه به تغییرات گسترده و غیراصولی کاربری اراضی ازجمله تخریب منابع طبیعی در سال‌های اخیر، بررسی چگونگی تغییرات پوشش اراضی در طول دوره‌های زمانی با استفاده از تصویر­های ماهواره‌ای امری ضروری است ازآنجاکه حفاظت از منابع ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
11. ارزیابی آسایش حرارتی انسان در فضای باز شهری مطالعه موردی: استان قم

فائزه نوری؛ عباس رنجبر؛ ابراهیم فتاحی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 167-186

چکیده
  سابقه و هدف: فضای باز، مهمترین عرصه شکل‌گیری تعامل­ های اجتماعی انسان‌ها بشمار می‌رود و ممکن است توسط یک طیف وسیعی از پارامترها تحت تأثیر قرار بگیرد. جلب رضایت افراد برای حضور در چنین فضاهایی عامل اصلی رشد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در این‌گونه شهرها می‌باشد. مطالعه و شناسایی محدودیت‌ها و بحران­ های اقلیمی و نیز آگاهی از پتانسیل‌های ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
12. ارزیابی جریان انرژی، ذخیره کربن و پتانسیل گرمایش جهانی در سناریوهای تولید برنج

محمد حسین ترابی؛ افشین سلطانی؛ سلمان دستان؛ حسین عجم نوروزی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 187-212

چکیده
  سابقه و هدف: ارزیابی محیط‌زیستی چرخه زندگی گیاهان زراعی در سامانه‌های تولید یکی از روش‌های مورد قبول برای دستیابی به هدف ­های کشاورزی پایدار است. بخش کشاورزی نیز سهم ‌بسزایی در انتشار گازهای گلخانه‌ای و گرمایش جهانی دارد. از این‌رو، بهبود عملیات کشاورزی ‌بعنوان راه‌کار مناسب برای تخفیف اثر­های تغییر اقلیم مطرح است. بنابراین، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
13. رویکرد حفاظتی به گونه در حال انقراض سُرخدار (.Taxus baccata L) با بهینه‌‌سازی کشت کالوس برای تولید تاکسول

مرضیه سرمدی؛ ناصر کریمی؛ محمد حسین میرجلیلی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 213-228

چکیده
  سابقه و هدف: گیاه سُرخدار بعنوان مهمترین منبع تولید ترکیب ضد سرطان تاکسول، یکی از گونه‌های جنگلی بومی ایران است. این گیاه به دلیل رشد و زادآوری پایین و برداشت بی‌رویه از طبیعت در شمار گونه‌های در معرض انقراض قرار دارد. استفاده از تکنیک کشت بافت می‌تواند رویکرد بهره­برداری از این گیاه باارزش برای تولید تاکسول را از عرصه ­های طبیعی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
14. مطالعه آزمایشگاهی نشت آب از ترک‌های طولی لوله‌های پلی‌اتیلن

سید علی صدرالساداتی؛ محمد رضا جلیلی قاضی زاده

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 229-248

چکیده
  سابقه و هدف: نشت در شبکه‌های آبرسانی سبب از دست رفتن منابع آب و انرژی زیادی می‌شود. پیش‌بینی میزان نشت و تصمیم‌گیری بهینه در مورد استراتژی‌های کنترل نشت، به درک عمیقی در مورد رابطه نشت-فشار نیاز دارد. لوله‌های پلی‌اتیلن چگالی بالا (HDPE) به صورت گسترده در شبکه‌های توزیع آب در دهه‌های اخیر استفاده می‌شود و رفتار نشت در این نوع لوله‌ها ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
15. مقایسه کارایی جذب آهن از آب آشامیدنی با استفاده از جاذب‌های طبیعی گلاکونیتی (مطالعه موردی: ماسه‌سنگ‌های گلاکونیت‌دار سرخس و مراوه‌تپه)

افسانه میرزاخانی؛ مرتضی غلامی؛ آرش امینی؛ مهدی برقعی

دوره 16، شماره 4 ، زمستان 1397، صفحه 249-270

چکیده
  سابقه و هدف: وجود آهن در آب‌های زیرزمینی، حتی در غلظت‌های کم برای استفاده شرب مشکل­ های بسیاری را بوجود می‌آورد. آهن رشد انواع میکروارگانیسم‌های مقاوم به کلر را در شبکه توزیع افزایش می‌دهد که سبب افزایش هزینه‌های گندزدایی، افزون ‌بر مشکلات بو و طعم می‌شود. روش‌های متنوعی برای حذف آهن بکار گرفته می‌شود که شامل اکسیداسیون و ...  بیشتر