TY - JOUR ID - 97962 TI - انتخاب بهترین روش ساماندهی پساب کارخانه فراوری ماهی با توجه به مدل AHP (کارخانه فرآوری ماهی میرود) JO - فصلنامه علوم محیطی JA - ENVS LA - fa SN - 1735-1324 AU - آقاسی, مرضیه AU - مهردادی, ناصر AD - گروه شیلات و محیط زیست، موسسه آموزش عالی تجن، قائمشهر، ایران AD - گروه عمران محیط زیست، دانشکده محیط زیست ، دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 16 IS - 3 SP - 167 EP - 180 KW - AHP KW - آلودگی زیست محیطی KW - پساب فراوری ماهی KW - مدیریت پساب DO - N2 - سابقه و هدف: صنعت فراوری ماهی تولید کننده مقدار زیادی از مواد زائد جامد و پساب است. پساب فراوری ماهی به‌طور عمده شامل پساب حاصل از پردازش اولیه ماهی خام، شستشوی کارخانه و زائدات خام باقی مانده(خون، امعا و احشا و...) است. چربی بالای موجود در پساب شهرک صنعتی می رود باعث ایجاد مشکل تصفیه، دفع و بحران‌های محیط زیستی گردیده است. هدف از این مطالعه انتخاب بهترین روش ساماندهی و استفاده از پساب کارخانه فراوری ماهی با توجه به پرکاربردترین تکنولوژی‌های جهانی مدیریت پساب می‌باشد. مواد و روش ­ها: در این تحقیق با استفاده از روش سلسله مراتبی AHP (Analytic Hierarchy Process) و شناسایی روش‌های ممکن تصفیه فاضلاب، از بین گزینه‌های صافی چکنده، لاگون هوادهی، هضم بی هوازی و لجن فعال با استفاده از معیارهای فنی، اقتصادی، محیط زیستی و مدیریتی به تشخیص بهترین روش ساماندهی این پساب پرداخته شد. نتایج و بحث: با توجه به نتایج حاصل از AHP روش لجن فعال با امتیاز 417/0 در اولویت اول و لاگون هوادهی، هضم بی هوازی و صافی چکنده به ترتیب با امتیازهای 284/0، 246/0 و 052/0 در اولویت‌های بعدی با توجه به نظر متخصصین قرار گرفتند. نتیجه گیری : بررسی‌های نهایی نشان داد که بهترین روش استفاده از پساب کارخانه فراوری با توجه به معیارها و زیر معیارهای فنی، مدیریتی، محیط زیستی و اقتصادی، روش لجن فعال بود. UR - https://envs.sbu.ac.ir/article_97962.html L1 - https://envs.sbu.ac.ir/article_97962_6b89dc98c0090865610aa2b28ce3b79d.pdf ER -