%0 Journal Article %T بررسی آلودگی آب، خاک و گندم منطقه بیجار به آرسنیک %J فصلنامه علوم محیطی %I دانشگاه شهید بهشتی %Z 1735-1324 %A کریمی, ناصر %A پرمهر, محمد %A قاسم پور, حمیدرضا %D 2014 %\ 12/22/2014 %V 12 %N 4 %P - %! بررسی آلودگی آب، خاک و گندم منطقه بیجار به آرسنیک %K آرسنیک %K آلاینده محیطی %K زنجیره‌غذایی %K گندم %K متغیرهای شیمیایی %K متغیرهای فیزیکی %R %X آرسنیک یک آلاینده محیطی است و می‌توان از طریق آب و خاک آلوده به گیاهان منتقل شود. بر این اساس گیاهان (به‌ویژه غلات) یکی از راه‌های ورود آرسنیک به زنجیره‌غذایی انسان محسوب می‌شوند. در این مطالعه انتقال آرسنیک به محصولات کشاورزی و ریسک انتقال آن به انسان در آب‌های سطحی، خاک و گندم ناحیه آلوده به آرسنیک بیجار مورد بررسی قرار گرفت. غلظت آرسنیک آب 52/0 تا 64/484 میکرو­گرم بر لیتر و غلظت آرسنیک خاک 2/138 تا 2/1775 میلی‌گرم بر کیلو­گرم بود. هم‌چنین برخی از متغیرهای فیزیکی و شیمیایی آب و خاک که بر روی آلودگی آرسنیک مؤثر است اندازه‌گیری شدند. غلظت آرسنیک بخش هوایی نمونه‌های گندم 79/1 تا 58/30 و غلظت آرسنیک دانه‌های گندم 003/0 تا 08/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم بود. بر پایه این نتایج، غلظت آرسنیک در آب و خاک رابطه معنی‌داری را نشان داد اما همبستگی غلظت آرسنیک خاک با مقدار تجمع آن در گندم معنی­دار نبود.  %U https://envs.sbu.ac.ir/article_97452_399d6068677466fc2bae30c0e9eb3b3b.pdf