بلال اروجی؛ عیسی سلگی؛ اصغر صدیق زاده
دوره 15، شماره 4 ، دی 1396، ، صفحه 79-100
چکیده
سابقه و هدف:
با وجود پیشرفت های اخیر در افزایش کیفیت هوا، بخش عمدهای از جمعیت در مناطق شهری ساکن هستند کهاستانداردهای بین المللی را رعایت نکرده و دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی را درباره بهداشت عمومی رعایت نمی کنند. در یک دههاخیر، تحقیقات نشان داده است که آلودگی هوا به ذرات PM نه تنها در مرگومیر، بلکه در بروز بسیاری از بیماریها ...
بیشتر
سابقه و هدف:
با وجود پیشرفت های اخیر در افزایش کیفیت هوا، بخش عمدهای از جمعیت در مناطق شهری ساکن هستند کهاستانداردهای بین المللی را رعایت نکرده و دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی را درباره بهداشت عمومی رعایت نمی کنند. در یک دههاخیر، تحقیقات نشان داده است که آلودگی هوا به ذرات PM نه تنها در مرگومیر، بلکه در بروز بسیاری از بیماریها نقش داشته و پیامدهایمنفی زیادی را بدنبال دارد.
مواد و روش ها:
ابتدا نتایج مطالعات صورت گرفته در این زمینه را مورد ارزیابی و تحلیل قرار داده و در ادامه با نمونه برداری از ذراتاتمسفری و بررسی آنها با استفاده از تکنیک SEM به شناخت ماهیت ظاهری و ترکیب شیمیایی آنها پرداخته شد. از اینرو با استفاده از9 متر مکعب بر دقیقه را از فیلتر شیشه ای عبور دادیم. سپس نمونه / یک نمونه بردار حجم بالا، به مدت 24 ساعت حجم هوای با مقدار 5فیلتر تهیه شده در سازمان انرژی اتمی مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج و بحث:
نتایج بررسی نشان داده است که هیچ مرز مشخصی برای غلظت ذرات در محیط وجود ندارد و ذرات نزدیک به .52PM درحد غلظت پس زمینه نیز با تاثیرات بر سلامتی رابطه خطی خواهد داشت. با توجه به حجم تاثیرات مضر بر سلامتی تلاش های زیادی برایشناخت PM در محیط صورت گرفته است. این تحقیقات به صورت اپیدمیولوژیکی شامل شناخت سمیت ذرات، مسیرهای مکانیکی انتقالذرات و تعیین چگونگی وضع قوانین برای ایجاد هوای پاک بوده اند. با توجه به نتایج حاصل از بررسی مورفولوژی و ترکیب شیمیایی ذراتاتمسفری منشأ درون شهری ذرات محرز بوده و منابع متحرک مهم ترین تولید کننده های این ذرات در شهر تهران هستند.
نتیجه گیری:
بهبود کیفیت هوا چالش مهمی در سالهای اخیر بوده که بدون راهحل نیست. انتقال شواهد و مدارک علمی صحیح، واقع بینانهو موثر بدون شک به شکل بالقوه میتواند در کاهش آلودگی هوا نقش داشته باشد.
بلال اروجی؛ عیسی سلگی؛ محمد صادق علیائی
دوره 14، شماره 4 ، دی 1395، ، صفحه 75-90
چکیده
سابقه و هدف: چاههای جذبی از رایجترین انواع تاسیسات بهداشتی در بیشتر کشورهای در حال توسعه هستند. این چاهها بهعنوان مکانیزمی برای جداسازی فاز مایع از جامد هستند، اما در بیشتر آنها شرایط برای نیتروژندهی محلول حاوی سرب فراهم بوده که میتواند حجم قابلتوجهی از آلودگی را وارد منابع آب زیرزمینی کند. ازاینرو برای بررسی نیترات ...
بیشتر
سابقه و هدف: چاههای جذبی از رایجترین انواع تاسیسات بهداشتی در بیشتر کشورهای در حال توسعه هستند. این چاهها بهعنوان مکانیزمی برای جداسازی فاز مایع از جامد هستند، اما در بیشتر آنها شرایط برای نیتروژندهی محلول حاوی سرب فراهم بوده که میتواند حجم قابلتوجهی از آلودگی را وارد منابع آب زیرزمینی کند. ازاینرو برای بررسی نیترات ورودی به آبهای زیرزمینی در نواحی استقرار چاههای جذبی از روش مدلسازی استفاده شده است.مواد و روشها: در این مدل یک آبخوان با ویژگیهای عادی یک آبخوان واقعی به صورت فرضی درنظر گرفته شد. فاصله سطح آب زیرزمینی تا کف (ته) چاه جذبی را 5، 10 یا 30 متر در نظر گرفته و این عمق به تمام سطح آب در آبخوان فرضی تعمیم داده شد. همچنین برای نیترات نیمهعمر 500 تا 1500 روز با مقیاس زمانی 6 ماه تا چند سال در نظر گرفته شد. سپس در نرمافزار MATLAB نمودار مربوط به تغییرات غلظت نیترات به عمق ترسیم شد.نتایج و بحث: نتایج از بالا بودن احتمال آلودگی نیترات در سطح آب زیرزمینی نسبت به استاندارد سازمان بهداشت جهانی (50 میلیگرم درلیتر) برای آشامیدن در چاههایی با فاصله 5 متر بین کف چاه جذب تا سطح آب در دوره 5 ساله با نیمهعمر متوسط تا طولانی نیترات حکایت داشت. مکانیابی نواحی دور از سطح آب زیرزمینی، تخلیه مکرر چاه، تعویض آن و تفکیک فاضلاب قبل از ورود به چاه از راهحلهای مؤثر برای کاهش ورود نیترات از چاههای فضولات انسانی به آب زیرزمینی است. هرچند راهکارهای فوق ممکن است به دلایل اجتماعی، فنی و محدودیتهای اقتصادی همیشه قابلاجرا نباشد.نتیجهگیری: بررسی گسترده در سطوح مختلف و با دادههای دقیقتر با نیمهعمرهای متفاوت نیترات میتواند اطلاعات درباره شدت آلایندگی چاههای فضولات انسانی را افزایش دهد.