فرشاد کیوان بهجو؛ احمد هاشمیان؛ مصطفی پناهی؛ الناز حسن زاده
دوره 14، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 137-146
چکیده
این تحقیق با هدف ارزشگذاری اقتصادی عناصر غذایی اصلی خاک و با تأکید بر خاک جنگلهای منتخب منطقه حفاظت شده شیمبار در استان خوزستان انجام شده است. در این پژوهش ابتدا با روش EPM، میزان فرسایش تعیین و سپس مقدار هدررفت سه عنصر غذایی مهم (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) بر اساس اختلاف مقادیر عناصر غذایی دو تیمار شاهد و فرسایشیافته اندازهگیری ...
بیشتر
این تحقیق با هدف ارزشگذاری اقتصادی عناصر غذایی اصلی خاک و با تأکید بر خاک جنگلهای منتخب منطقه حفاظت شده شیمبار در استان خوزستان انجام شده است. در این پژوهش ابتدا با روش EPM، میزان فرسایش تعیین و سپس مقدار هدررفت سه عنصر غذایی مهم (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) بر اساس اختلاف مقادیر عناصر غذایی دو تیمار شاهد و فرسایشیافته اندازهگیری شد؛ سپس ارزش پولی نگهداری عناصر غذایی خاک به وسیلة پوشش جنگلی، بر اساس روش اقتصادی هزینه جایگزینی محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که در محدوده مورد مطالعه به مساحت 3116 هکتار سالانه حدود 468/5 تن عناصر غذایی NPK در اثر فرسایش خاک از بین میرود که به معنای ایجاد هزینهای معادل 88202945491 ریال به محیط زیست میباشد. همچنین مشخص گردید که هر هکتار از جنگلهای محدوده مطالعاتی قادر است که از خسارت ناشی از فرسایش خاک و نابودی تنها سه عنصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به میزان 28306465 ریال جلوگیری کند که نتایج، نشاندهنده ارزش اقتصادی حفظ پوشش گیاهی و جنگل برای جلوگیری از فرسایش خاک میباشد.