حسین محمدپور؛ مهدی شهریاری نور؛ رامین یوسفی
دوره 16، شماره 4 ، دی 1397، ، صفحه 63-80
چکیده
سابقه و هدف:
در چند دهه اخیر،زایلن به همراه تعدادی دیگر از ترکیب های آروماتیک موجود در نفت خام و دیگر محصول های پتروشیمی بهعنوان یکی از آلایندههای مهم خاک محسوب شده اند، بنابراین هدف از این بررسی، یافتن سویه باکتری برای تجزیه زیستی این ترکیب و افزایش راندمان تجزیه این ترکیب به کمک تثبیت این باکتری بر روی ترکیب هایی با ...
بیشتر
سابقه و هدف:
در چند دهه اخیر،زایلن به همراه تعدادی دیگر از ترکیب های آروماتیک موجود در نفت خام و دیگر محصول های پتروشیمی بهعنوان یکی از آلایندههای مهم خاک محسوب شده اند، بنابراین هدف از این بررسی، یافتن سویه باکتری برای تجزیه زیستی این ترکیب و افزایش راندمان تجزیه این ترکیب به کمک تثبیت این باکتری بر روی ترکیب هایی با ساختار نانویی مانند اکسیدگرافن است.
مواد و روشها:
در این پژوهش، تجزیه زیستی زایلن با استفاده از باکتریهای آزاد و تثبیتشده به کمک اکسید گرافن در شرایط بهینه بررسی شد. باکتریهای تجزیهکننده زایلن از خاکآلوده جداسازی شد و با استفاده از توالی ژن S rDNA 16 شناسایی گردید. که باکتری شناسایی شده Sphingomonas paucimobilis سویه TY4-HX: بود. برای تجزیه زایلن با استفاده از سلولهای آزاد و تثبیتشده ، میزان بهینه pH، دما، و غلظت زایلن به کمک روش RSM به ترتیب برابر با7، c°32وg/l 5/1 تعیین شد.
نتایج و بحث:
سلولهای آزاد تحت شرایط بهینه قادر به تجزیه زیستی زایلن به مقدار 8/45 % طی 24 ساعت بود. در این مطالعه از اکسید گرافن بهمنظور تثبیت باکتری Sphingomonas paucimobilis سویه TY4-HX استفاده شد. با استفاده از روشهای FTIR و SEM مشخص شد که این سویه بااتصال به سطح اکسید گرافن قادر به ایجاد بیوفیلم شده است. باکتریهای تثبیتشده به این روش قادر به تجزیه زیستی زایلن به مقدار بیش از 3/86 % تحت شرایط بهینه و در زمان 24 ساعت بود.
نتیجهگیری:
با توجه به نتایج به دست آمده، باکتریهای تثبیتشده نسبت به همان سویه از باکتریهای آزاد، از عملکرد بهتری در پالایش خاکآلوده به زایلن برخوردار بودند.