مرضیه آقاسی؛ ناصر مهردادی
دوره 16، شماره 3 ، مهر 1397، ، صفحه 167-180
چکیده
سابقه و هدف:
صنعت فراوری ماهی تولید کننده مقدار زیادی از مواد زائد جامد و پساب است. پساب فراوری ماهی بهطور عمده شامل پساب حاصل از پردازش اولیه ماهی خام، شستشوی کارخانه و زائدات خام باقی مانده(خون، امعا و احشا و...) است. چربی بالای موجود در پساب شهرک صنعتی می رود باعث ایجاد مشکل تصفیه، دفع و بحرانهای محیط زیستی گردیده است. هدف از این ...
بیشتر
سابقه و هدف:
صنعت فراوری ماهی تولید کننده مقدار زیادی از مواد زائد جامد و پساب است. پساب فراوری ماهی بهطور عمده شامل پساب حاصل از پردازش اولیه ماهی خام، شستشوی کارخانه و زائدات خام باقی مانده(خون، امعا و احشا و...) است. چربی بالای موجود در پساب شهرک صنعتی می رود باعث ایجاد مشکل تصفیه، دفع و بحرانهای محیط زیستی گردیده است. هدف از این مطالعه انتخاب بهترین روش ساماندهی و استفاده از پساب کارخانه فراوری ماهی با توجه به پرکاربردترین تکنولوژیهای جهانی مدیریت پساب میباشد.
مواد و روش ها:
در این تحقیق با استفاده از روش سلسله مراتبی AHP (Analytic Hierarchy Process) و شناسایی روشهای ممکن تصفیه فاضلاب، از بین گزینههای صافی چکنده، لاگون هوادهی، هضم بی هوازی و لجن فعال با استفاده از معیارهای فنی، اقتصادی، محیط زیستی و مدیریتی به تشخیص بهترین روش ساماندهی این پساب پرداخته شد.
نتایج و بحث:
با توجه به نتایج حاصل از AHP روش لجن فعال با امتیاز 417/0 در اولویت اول و لاگون هوادهی، هضم بی هوازی و صافی چکنده به ترتیب با امتیازهای 284/0، 246/0 و 052/0 در اولویتهای بعدی با توجه به نظر متخصصین قرار گرفتند.
نتیجه گیری :
بررسیهای نهایی نشان داد که بهترین روش استفاده از پساب کارخانه فراوری با توجه به معیارها و زیر معیارهای فنی، مدیریتی، محیط زیستی و اقتصادی، روش لجن فعال بود.
ناصر مهردادی؛ علی ترابیان؛ امیر خاک پور؛ مژده سروش
دوره 14، شماره 2 ، تیر 1395، ، صفحه 61-68
چکیده
امروزه کاهش پساب یکی از بزرگترین مسائلی است که در صنایع فرآیندی با آن مواجه هستیم و از آنجاکه پساب، یکی از آلایندههای تولیدی مهم در فرآیندها است، توانایی احیا پساب برای مصرف مجدد آب و کاهش مصرف آب تازه، گام مهمی است که بهسوی کاهش کلی پساب برداشته میشود. این مقاله کمینهسازی مصرف آب و تولید پساب در صنایع مس و در سه واحد مجتمع ...
بیشتر
امروزه کاهش پساب یکی از بزرگترین مسائلی است که در صنایع فرآیندی با آن مواجه هستیم و از آنجاکه پساب، یکی از آلایندههای تولیدی مهم در فرآیندها است، توانایی احیا پساب برای مصرف مجدد آب و کاهش مصرف آب تازه، گام مهمی است که بهسوی کاهش کلی پساب برداشته میشود. این مقاله کمینهسازی مصرف آب و تولید پساب در صنایع مس و در سه واحد مجتمع مس خاتونآباد را بررسی می کند برای این منظور. روش مرسوم کاهش آب و روشی نوین با نام تکنولوژی پینچ آبی توضیح داده شدهاند. در این مقاله سه پارامتر TSS، TDS و کدورت به صورت دو پارامتر همزمان بررسی شده است. در حالت اول، دوم و سوم، به ترتیب پارامترهای TSS-TDS، TDS- کدورت و کدورت-TSS در مدل پینچ آبی در نظر گرفته شد. نتایج این تحقیقات و بهکارگیری روش پینچ نشان میدهد که به ترتیب میتوان 379، 22 و 401 مترمکعب در روز در مصرف آب خام معادل 25، 46/1 و 26 درصد صرفهجویی کرد. بیشترین میزان کاهش مصرف آب با در نظر گرفتن دو شاخص کدورت-TSS بهطور همزمان رخ خواهد داد.
طاهر احمدزاده؛ ناصر مهردادی؛ مجتبی اردستانی؛ اکبر باغوند
دوره 14، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 1-8
چکیده
بهینه سازی به کمک یک مدل هوشمند لازمه ی دست یابی به بالاترین کیفیت ممکن در تامین آب شرب و صنعتی می باشد. در این مطالعه، مدل شبکه عصبی مصنوعی به منظور بهینه سازی فرایند انعقاد و لخته سازی آب شرب با هدف کنترل کیفی آب خروجی نسبت به پارامتر کربن آلی کل مورد استفاده قرار گرفت. مدل شبکه عصبی با ساختار پیش خور چند لایه و با فرایند یادگیری پس ...
بیشتر
بهینه سازی به کمک یک مدل هوشمند لازمه ی دست یابی به بالاترین کیفیت ممکن در تامین آب شرب و صنعتی می باشد. در این مطالعه، مدل شبکه عصبی مصنوعی به منظور بهینه سازی فرایند انعقاد و لخته سازی آب شرب با هدف کنترل کیفی آب خروجی نسبت به پارامتر کربن آلی کل مورد استفاده قرار گرفت. مدل شبکه عصبی با ساختار پیش خور چند لایه و با فرایند یادگیری پس انتشار خطا برای بهینه سازی غلظت فریک کلراید و پلیمر کاتیونی بکار رفت. نتایج به صورت همزمان با مدل رگرسیون غیر خطی چندگانه به منظور افزایش ضریب همبستگی و کاهش پارامترهای ورودی، مورد مقایسه قرار گرفت. آزمون صحت سنجی مدل با استفاده از 94 نمونه جدید و ناشناس کاملاً موفقیت آمیز بود. تحلیل نتایج نشان دهنده عملکرد قابل قبول مدل شبکه عصبی با ضریب تشخیص (R2) به ترتیب 0.85 برای مدل پلیمر کاتیونی و 0.97 برای مدل فریک کلراید می باشد. میزان درصد میانگین خطای مطلق و جذر میانگین مربعات خطا نیز به ترتیب به ترتیب 5.8 % و 0.96 برای مدل پلیمر کاتیونی و 3.1 % و 1.97 برای مدل فریک کلراید می باشد. نتایج نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی از دقت به مراتب بالاتری در بهینه سازی فرایند های پیچیده تصفیه آب برخوردار است.
اکبر باغوند؛ علی دریابیگی زند؛ غلامرضا نبی بیدهندی؛ ناصر مهردادی
دوره 8، شماره 2 ، دی 1389
چکیده
اهمیت آزمایشات نشت ستونی به منظور ارزیابی خطر انتشار آلاینده ها از خاک به درون آب رو به افزایش است. در این مطالعه آزمایش نشت ستونی به منظور درک عمیق تر از سرونوشت ترکیبات PAHs در خاک و رفتار نشت آن ها طرح ریزی شد. ستون های 1 و 2 که به ترتیب حاوی 5 و 20 درصد خاک آلوده بودند. مطابق روش استاندارد تهیه شدند. شیرابه خروجی از ستون های خاک آلوده در ...
بیشتر
اهمیت آزمایشات نشت ستونی به منظور ارزیابی خطر انتشار آلاینده ها از خاک به درون آب رو به افزایش است. در این مطالعه آزمایش نشت ستونی به منظور درک عمیق تر از سرونوشت ترکیبات PAHs در خاک و رفتار نشت آن ها طرح ریزی شد. ستون های 1 و 2 که به ترتیب حاوی 5 و 20 درصد خاک آلوده بودند. مطابق روش استاندارد تهیه شدند. شیرابه خروجی از ستون های خاک آلوده در نسبت های مشخصی ازL/S جمع آوری شد. نتایج نشان داد غلظت های اولیه فلورن ، فلورانتن و بنزو (آ) آنتراسن در شیرابه ستون دو نسبتا بالا می باشد. مقدار ترکیبات PAH رها شده در آب با افزایش ا ندازه مولکولی و یا آب گریزی آن ها کاهش یافت. در این مطالعه هم چنین اثر کربن آلی محلول بر نشت PAHs بررسی شد .. در ستون های 1 و 2 به ترتیب حدود 45/2 MPMS 67/0 درصد کل PAHها در خاک به درون آب نشت کرد. نتایج نشان داد غلظت بالای ترکیبات PAH در فاز جامد الزاما به مفهوم خطر جدی برای آب زیرزمینی در حین یک رویداد نشت (مانند بارندگی ) نبوده و ممکن است مقادیر قابل توجهی از آلاینده ها به مدت زیاد در خاک باقی مانده وبه داخل آب زیرزمینی نشت نکنند.
ناصر مهردادی؛ غلامرضا نبی بیدهندی؛ شاهین محمدنژاد
دوره 6، شماره 4 ، تیر 1388
چکیده
آنالیز پینچ آب یک تکنیک سیستماتیک برای طراحی بهینه و بروز رسانی شبکه های بازیافت آب ، انرژی و جرم می باشد . محققان زیادی بر روی این تکنولوژی کار کرده اند. روش های مختلفی که این محققان در کارهای خود استفاده نموده اند شامل روش های گرافیکی ، عددی و برنامه نویسی ریاضی است. هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. به عنوان مثال ...
بیشتر
آنالیز پینچ آب یک تکنیک سیستماتیک برای طراحی بهینه و بروز رسانی شبکه های بازیافت آب ، انرژی و جرم می باشد . محققان زیادی بر روی این تکنولوژی کار کرده اند. روش های مختلفی که این محققان در کارهای خود استفاده نموده اند شامل روش های گرافیکی ، عددی و برنامه نویسی ریاضی است. هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. به عنوان مثال مبنای اکثر روش های گرافیکی و عددی ، انتقال جرم آلاینده می باشد. در حالی که در بسیاری از عملیات های مصرف کننده آب ، انتقال جرم صورت نمی گیرد. از معایب دیگر این روش ها آن است که اکثر این روش ها بر مبنای انتقال فقط یکنوع آلاینده می باشد. در صورتی که کمتر صنعتی یافت می شود که فاضلاب واحدهای مختلف آن فقط حاوی یک نوع آلاینده باشد. هدف از این مقاله، انجام مقایسه ای بین روش های مختلف آنالیز پینچ آب ، بررسی مزایا و معایب هر کدام از این روش ها و انتخاب بهترین روش می باشد .