فاطمه آقامیر؛ حسینعلی بهرامی
دوره 16، شماره 2 ، تیر 1397، ، صفحه 217-232
چکیده
سابقه و هدف: جمعیت روبهرشد به غذا و آب بیشتری نیاز دارد که با کاهش منابع آبی متعارف، افزایش بهرهوری عناصر غذایی در سامانههای متعارف ضروری خواهد بود. ایران در بخش میانی کمربند خشک کره زمین واقع شده، زمینهای خشک و نیمهخشک بیش از 60 درصد مساحت آن را پوشانده و در نتیجه آب مهمترین فاکتور محدودکننده در فعالیتهای کشاورزی و بیولوژیکی ...
بیشتر
سابقه و هدف: جمعیت روبهرشد به غذا و آب بیشتری نیاز دارد که با کاهش منابع آبی متعارف، افزایش بهرهوری عناصر غذایی در سامانههای متعارف ضروری خواهد بود. ایران در بخش میانی کمربند خشک کره زمین واقع شده، زمینهای خشک و نیمهخشک بیش از 60 درصد مساحت آن را پوشانده و در نتیجه آب مهمترین فاکتور محدودکننده در فعالیتهای کشاورزی و بیولوژیکی است. کاربرد آبهای نامتعارف در کشاورزی امری اجتنابناپذیر بوده و در شرایط کشور ما نیز اهمیت زیادی دارد. آبهای نامتعارف آبهایی هستند که قابلیت استفاده بهصورت عادی و مستقیم را نداشته و برای استفاده باید اصلاحاتی از جمله حذف آلایندههای زیستی، فلزات سنگین، اصلاح شوری و pH روی آنها انجام شود. هدف این پژوهش ارزیابی اثر آب مغناطیسی بر جذب عناصر غذایی ضروری به وسیله گیاه ذرت (Zea mays) در شرایط شور بود. مواد و روشها: برای تهیه آب مغناطیسی از دستگاه الکترومغناطیسی با شدت میدان 8 تا 10 میلیتسلا استفاده شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور آب و شوری اجرا شد. تیمارهای آزمایشی از ترکیب دو سطح آب، غیرمغناطیسی (نرمال) و مغناطیسی و سه سطح شوری، 800، 1300 و 2100 میلیگرم در لیتر NaCl، با سه تکرار تشکیل شد. ویژگیهای فیزیکیشیمیایی خاک از جمله بافت، کربن آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی، قابلیت هدایت الکتریکی، pH، کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم محلول و تبادلی، نیترات، سولفات، کلر، فسفر، بُر، آهن، روی، منگنز و مس و همچنین عناصر موجود در گیاه از جمله نیتروژن کل، فسفر، بر، پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، آهن، روی، منگنز و مس با استفاده از روشهای استاندارد اندازهگیری شد. نتایج و بحث: نتایج تجزیه شیمیایی آب نشان داد که میدان الکترومغناطیسی اثر معنیداری بر ویژگیهای شیمیایی آب ندارد. با توجه به ویژگیهای خاک پیش و پس از برداشت محصول، آب مغناطیسی فقط بر غلظتهای سدیم محلول و تبادلی، کلر، کلسیم و منیزیم محلول اثر معنیدار داشت. همچنین با افزایش شوری، جذب عناصر غذایی پرمصرف و درصد پروتئین کاهش و جذب عناصر غذایی کممصرف و سدیم افزایش یافته است. بررسی مقایسه میانگین تیمارهای آزمایشی نشان داد که آب مغناطیسی جذب تمامی عناصر غذایی و درصد پروتئین را در برگ و دانه ذرت افزایش داده اما در مورد ریشه تغییر معنیداری مشاهده نشد. نتایج این پژوهش نشان داد که آب مغناطیسی در گیاه ذرت سبب کاهش تجمع سدیم و در نتیجه پیامدهای مخرب آن در اندام زایشی شده و با تجمع سدیم در ریشه و ساقه افزایش مقاومت گیاه به تنش شوری را سبب شده است. نتیجهگیری: در نواحی خشک و نیمهخشک ایران، با کاهش کیفیت آب مناسب در بخش کشاورزی، به نظر میرسد استفاده از آب مغناطیسی میتواند منجر به بهبود عملکرد و بهرهوری آب شود؛ بنابراین انجام پژوهشهای بیشتری در این زمینه پیشنهاد میشود.