بررسی میزان اثربخشی مقادیر مختلف کود نیتروژن، پتاسیم و روی بر میزان نیترات در غلاف و خصوصیات کمّی لوبیا سبز (Phaseolous Vulgaris) ژنوتیپ Sunray در منطقه ورامین

نوع مقاله : Original Articles

نویسنده

دانشیارگروه زراعت،دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا

چکیده

به‌منظور بررسی اثر مصرف بهینه کود بر میزان تجمع نیترات در غلاف، عملکرد تر غلاف و  خصوصیات کمّی لوبیا سبز (Phaseolus Vulgaris) ژنوتیپ Sunray، آزمایشی به‌صورت کرت‌های خردشده (اسپیلت پلات) با کمک طرح پایه  بلوک‌های کامل تصادفی در سال زراعی 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی ورامین در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش کرت‌های اصلی شامل سطوح نیتروژن از منبع اوره با پوشش گوگردی: (یک)250 کیلوگرم در هکتار (دو) 300 کیلوگرم در هکتار (سه) 350 کیلوگرم در هکتار. کرت‌های فرعی شامل سه تیمار کودی پتاسیم و روی: (یک)120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم (دو) محلول پاشی روی با غلظت شش در هزار (سه)120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم و محلول پاشی با غلظت شش در هزار سولفات روی (بر اساس آزمون خاک). نتایج اثرات متقابل مقایسه میانگین نشان داد که بالاترین میزان نیترات در غلاف از تیمار مصرف 350 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره با پوشش گوگردی و کاربرد 120 کیلوگرم پتاسیم با 4/185 میلی‌گرم در کیلوگرم به‌دست آمد و کم‌ترین مقدار نیترات در غلاف را تیمار 250 کیلوگرم در هکتار و کاربرد توأم پتاسیم و برگ‌پاشی روی با 4/76 میلی‌گرم بر کیلوگرم به‌خود اختصاص داد. بیش‌ترین تعداد چین در بوته، تعداد غلاف در بوته و غلاف در مترمربع از تیمار 250 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و کاربرد توأم پتاسیم و روی به‌ترتیب با 1/17 بار، 6/210 عدد و 1680 عدد حاصل شد. بالاترین تعداد دانه در غلاف و طول غلاف از تیمار 250 کیلوگرم نیتروژن و روی به‌ترتیب با 18 سانتی‌متر و 6/5 عدد حاصل شد. بیش‌ترین و کم‌ترین میزان وزن صد دانه به‌ترتیب تیمار کاربرد 300 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و مصرف توأم پتاسیم و روی با 2/46 گرم و تیمار 250 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و مصرف روی با 1/36 گرم به‌خود اختصاص داد. بیش‌ترین سطح عملکرد تر غلاف از تیمار مصرف 250 کیلوگرم در هکتار و کاربرد توأم پتاسیم و برگ‌پاشی روی با2/4306 کیلوگرم در هکتار حاصل گردید و کم‌ترین مقدار به تیمار مصرف 350 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره با پوشش گوگردی و کاربرد پتاسیم با 6/2298 کیلوگرم در هکتار تخصیص یافت. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که مصرف توأمان پتاسیم و روی از اثرات منفی نیترات دانه تا حدود بسیار زیادی می‌کاهد و با آزمایش‌های بیش‌تر می‌توان به کشاورزان توصیه نمود که با مصرف هم‌زمان کود اوره و پتاسیم و روی علاوه‌بر افزایش عملکرد می‌توان از میزان نیترات دانه کاست.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Different Value on Fertilizer(N, K, Zn) on Nitrate Content and Quality CharacTeristics of Common Bean to Genotype Sunray in Varamin Region

نویسنده [English]

  • Mohammad Nasri
Associated Profesor, Department of Agronomy,Faculty of Agriculture, University of Islamic Azad Varamin Branch,Varamin-Pishva, Iran
چکیده [English]

In order to optimize use of fertilizer on nitrate content and Quality characteristics in green beans (Phaseolous Vulgaris) genotype Sunray, experimental form of split plot design based on randomized complete block in the 2010 Crop Agricultural Research Station Varamin three was carried out. In this experiment, main plots, including urea nitrogen level 1-250 Kg ha-1. 2-300 Kg ha-13-350 Kg ha-1. Three fertilizer treatments include potassium and zinc: 1-120 Kg ha-1potassium. 2 -Foliar of 6 per thousand Zn. 3-120 Kg ha-1potassium and foliar of 6 per thousand Zn (based on soil test) has sub plot. Results of interactions showed that the highest levels of nitrate in pods consumed 350 Kg ha-1of nitrogen (sulfur-coated urea) application of 120 kg (K) was185.4 mg kg-1, The least amount of nitrate in the pod was 250 Kg ha-1(N) combined potassium and foliar Zn with 76.4 mg/kg. Highest level of fresh pod yield was achieved treatment used 250 Kg ha-1N and combined K and foliar Zn on 4306.2 Kg ha-1. The lowest this characteristic was achieved the treatments used 350 Kg ha-1of nitrogen (sulfur coated urea) and potassium applications with 2298.6 Kg ha-1. The highest Number of cutting in pod, Number of pod in plant, Number of pod in m2were achieved treatment used 250 Kg ha-1and combined K and foliar Zn 17.1number, 210.6 number and 1680 number, respectively. The most of Pod length, Number of seed in pod that were achieved application used 250 (N) Kg ha-1and K 18 Cm and 5.6 number respectively. The highest levels of 100 seed weight was achieved treatment used 300 Kg ha-1and combined K and foliar Zn. The lowest characteristic was achieved the treatments used 3250 Kg ha-1of nitrogen and Zn foliar with 36.1 gr. The highest pod yield (4306.2 Kg ha-1) was provided by application of 250 kg Urea.ha-1 with K and Zn fertilizers, however the lowest pod yields (2298 Kg ha-1) was observed at 350 Kg ha-1Urea with K.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Green beans
  • Nitrate
  • Fresh pod yield and Quality characteristics
  1. Bashan Y. Inoculants of plant growth– Promoting bacteria for use in agriculture .Biotechnology Advances., 2006., 16: 729-779 .
  2. Caks G. Interactions between Azospirillum and VA mycorrhiza and thair effects on growth and nutrition of maize and ryegrass. Soil, Boilogy., 2003., 22: 256-263.
  3. Martin P, Anac A. N2 – fixing bacteria in the Rhizospher: Quantification and hormonal effects on root de-velopment. Z. Pflanzen. Bodenk., 2006., 152:237-245.
  4. Pandey JP, Torrie JH. Path coefficient analysis of seed yield components in soybean. Crop Science., 2008., 67:325-331.
  5. Elmore RW. Common bean cultivars Response to tillage system and planting date. Agronomy Journal., 2010., 112: 69-73.
  6. Yazdi samadi B, Abde Mishani S. Crops Breeding. Press center of academic publishing.,1991. [In Persian].
  7. Saxena NP, Nafarajam M. Reddy MS. Chickpea, pigonpea and groundnut, Swaming than symposium on potential productivity of field crop under different environments. IRRI., 2007., p. 241-249.
  8. Rahimiyan H, Banaeeyan aval M. Physiological Principles of Plant Breeding (translated) printing. Mashhad University SID., 1996.[In Persian].
  9. Bhenirgo M, Reis CMS, Diymasts CSS, Rade MAS. Influence of physiological quality of seed of soybean .Revistaceres., 2009., 48 (2):419-423.
  10. Wilcox JR, Berger F. Relationships between seed yield and seed protein in determinate and indeterminate soybean population. Crop Science., 2009., 83:251-256.
  11. Wallace SV. Yield and seed growth at various canopy locations in a determinate soybean cultivar. Agrono-my Journal., 2011. 132:139-147.
  12. Akinola J D, Davies J. Effects of sowing date on forage and seed production of 14 varieties of cowpea (Vignaungiculata). Expl Agricuture., 2008., 49: 171-182.
  13. Honeycutt CW, Trusty GM. Leaf chlorophyll relationships with N status, yield and specific gravity in bean. Plant protection research U.S. nutrition LAB., 2006., Towe.
  14. Martin JH. Principles of field crop production .Macmillan publishing Co. Inc., 2004.
  15. Koockaki A, Sarmadniya GH. Plants Physiology. (translated). Mashhad Press SID., 1993.[In Persian].
  16. Khan IA, Zubair M, Malik AB. Various seed rates effect on yield and yield components in mansh. Pakistan Agricultural Research., 2006., 19 (3): 185-197.
  17. Vaghan D, Bernard ARL and Sinclar JB. Soybean seed quality in relation to days/between development stages. Agronomy journal., 2010.,129: 115-122.
  18. Hanson IE., Borton G. Stomata responses of pearl millet (Pennisetum Americanum) to leaf water status and environmental factors in the field. Plant, cell and Environment Journal., 2004., 55: 225-268.
  19. Malakooty MJ. Sustainable agriculture and increased yield optimization with application in Iran. Dissemi-nation of agricultural education, the TAT, Ministry of Agriculture, Karaj, Iran.,1999.[In Persian].
  20. Jaafari P, Mollahosaini H.Accumulation Nitrate in plants and its influencing factors. Agriculture and indus-try., 2005., 91: 35-32.[In Persian].
  21. Gabal MR. Studies on the response of paprika varieties to nitrogen level and forms under different envi-ronmental conditions., 1998., Ph.D .Thesis. Budapest .Hungary.
  22. Kheir NF, Hanafu Ahmed A, Abou AH, Hossein EIEA, Harb EMZ. Physiological studies on the hazardous nitrate accumulation in some vegetable. Bull. Factury of Agriculture. University. of Cairo, Egypt., 2009., 81:557 -576.
  23. Wright MJ, Davison DL. Nitrate accumulation in crop and nitrate poisoning in cattle. Advance Argon., 2002., 45, 185-197.
  24. Mare EKJ. Evaluation of selected qualitative parameters in several varieties of potatoes. Proc. of the inter-national scientific conference on the occasion of the 55th Anniversary of the Slovak Agricultural University in Nitra. Acta flyo Technica et zootechnica, 2001., vol. 4.