بررسی اثر تنوع‌ زیستی بر شاخص‌های بهره‌وری و ثبات در موستان‌های شهرستان تاکستان

مسعود قزوینی, هادی ویسی, عبدالمجید مهدوی دامغانی, کورس خوشبخت, محمدعلی نجاتیان

چکیده


با کاهش تنوع‌ زیستی، توانایی اکوسیستم‌های کشاورزی در فراهم کردن خدمات اکوسیستمی همچون امنیت غذایی دچار اختلال شده است. با وجود جایگاه مهم انگور در معیشت جوامع تولید‌کننده و نیز پتانسیل صادراتی بالای آن، پژوهش‌های معدودی درباره وضعیت تنوع در اکوسیستم‌های تولید انگور و ارتباط آن با شاخص‌های بهره‌وری و ثبات که موضوع این تحقیق است، انجام شده است. در این رابطه، اطلاعات مورد نیاز از طریق بازدید از منطقه و مصاحبه با 220 تاک‌دار در سال 1391 جمع‌آوری شد. نتایج نشان داد که همبستگی شاخص شانون-وینر با بهره‌وری کل(**175/0-)، آب(**19/0-)، زمین(*173/0-) و نیروی انسانی(**202/0-) و شاخص غنای گونه‌ای با بهره‌وری زمین(*14/0-) منفی و معنا‌دار بود که بیانگر رابطه منفی تغییرات در تنوع با بهره‌وری و در نهایت پایداری بلندمدت در موستان‌های این منطقه است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ضرایب تعیین (R2) در بازه 04/0 – 03/0 قرار دارند و این بدان معناست که 1درصد تغییر در تنوع‌ زیستی در حدود 04/0 – 03/0 درصد تغییر در مقادیر بهره‌وری را به همراه خواهد داشت. همچنین مشخص شد که تنوع واریته‌ای موستان‌ها هیچ تأثیری بر ثبات عملکرد آنها نداشته است.

واژگان کلیدی


شاخص شانون-وینر، غنای گونه‌ای، خدمات اکوسیستمی، پایداری، انگور

تمام متن:

PDF

منابع و مآخذ مقاله


Koochaki A, Nassiri Mahalati M, Jahani Kondori M, Broumand Rezazadeh Z. Study the biodiversity of industrial crops in Iran. Iranian Journal of Field Crops Research; 2011;9(3):301-309. [In Persian

Cardinale B J, Duffy J E, Gonzalez A, Hooper D U, Perrings C, Venail P, Narwani A, Mace G M, Tilman D, Wardle D A, Kinzig A P, Daily G C, Loreau M, Grace J B, Larigauderie A, Srivastava D S, Naeem Sh. Biodiversity loss and its impact on humanity. Nature; 2012;486:59-67.

Loreau M, de Mazancourt C. Biodiversity and ecosystem stability: a synthesis of underlying mechanisms. Ecology Letters; 2013;16:106-115.

Wang Sh, Loreau M. Biodiversity and ecosystem stability across scales in metacommunities. Ecology Letters; 2016;19:510-518.

Worm B, Duffy J E. Biodiversity, productivity and stability in real food webs. Trends in Ecology and Evolution; 2003;18(12):628-632.

Mace G M, Norris K, Fitter A H. Biodiversity and ecosystem services: a multilayered relationship. Trends in Ecology and Evolution; 2012;27(1):19-26.

Costanza R, Fisher B, Mulder K, Liu Sh, Christopher T. Biodiversity and ecosystem services: A multi-scale empirical study of the relationship between species richness and net primary production. Ecological Economics; 2007;61:478-491.

Isbell F I, Polley H W, Wilsey B J. Biodiversity, productivity and the temporal stability of productivity: patterns and processes. Ecology Letters; 2009;12:443-451.

May R. Will a large complex system be stable?. Nature; 1972;238:413–414.

Pfisterer A B, Schmid B. Diversity-dependent production can decrease the stability of ecosystem functioning. Nature; 2002;416:84–86.

Paine R T. Trophic control of production in a rocky intertidal community. Science; 2002;296:736–739.

Willms W D, Dormaar J F, Adams B W, Douwes H E. Response of the mixed prairie to

protection from grazing. Journal of Range Management; 2002;55(3):210–216.

Ghazvini M, Veisi H, Mahdavi Damghani A M, Khoshbakht K, Nejatian M A, Ghiasvand Ghiasi A. Measuring and analyzing productivity indicators in vineyards of Qazvin province (Case study: Takestan County). 8th Iranian Horticultural Science Congress. 26-29 August 2013, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran. [In Persian

Rasul G, Thapa G B. Sustainability of ecological and conventional agricultural systems in Bangladesh: an assessment based on environmental, economic and social perspectives. Agricultural Systems; 2004;79:327-351.

Rajabi Hamedani S, Keyhani A, Alimardani R. Energy use patterns and econometric models of grape production in Hamadan province of Iran. Energy; 2011;36:6345-6351.

Abbona E S, Sarandon S J, Marasas M E, Astier M. Ecological sustainability evaluation of traditional management in different vineyard systems in Berisso, Argentina. Agriculture Ecosystems and Environment; 2007;119:335-345.

Rezaei M E. Studying sustainability of agroecosystems in the Hamadan province. MSc.: Environmental Sciences Research Institute, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran; 2011. P. 108. [In Persian

Dolati Bane H, Nourjou A. Effect of Deficit Irrigation on Quantitative and Quality Traits of Fruit and Water Productivity of Three Grapevine Cultivars. Seed and Plant Production Journal; 2012;27(4):435-450. [In Persian

Davari A, Khoshbakht K, Veisi H, Ghalegolab behbahani A, Liaghati H, Kambouzia J. Assessing the influence of socio-economic factors on vegetables diversity: The case of Varamin County. Journal of Agroecology; 2011;1(2):52-60. [In Persian] [20] Hashemi Shadegan F, Khoshbakht K, Mahdavi Damghani A M, Veisi H, Liaghati H. A survey of agrobiodiversity in Gachsaran county and influence of climate factors. Agroecology; 2010;2(1):1-11. [In Persian

Rafiee M. Studying biodiversity of Horticultural and vegetable crops in Iran. The national conference of human, environment and sustainable development; 10-11 March 2010, Hamedan Branch, Islamic Azad

[University, Hamedan, Iran. [In Persian

Cottingham K L, Brown B L, Lennon J T. Biodiversity may regulate the temporal variability of ecological systems. Ecology Letters; 2001;4:72-85


ارجاعات

  • در حال حاضر ارجاعی نیست.